Flatshow

Flatcoated retrieverklubbens inofficiella utställningar.
Anordnas av sektionerna runt om i landet.

Foto: Tilde Udin

Kommande Flatshows

2023

Målsättning med Flatshow

Syftet med FRKs inofficiella utställningar, Flatshow, är att vara ett trivsamt och enkelt tillfälle för den som är nybörjare att börja ställa ut sin hund. På en Flatshow finns möjlighet att testa på och träna sin hund hur det fungerar på utställning och Flatshow kan fungera som inkörsport till officiella utställningar.

För den som är mer van att ställa ut är Flatshowen också ett bra sätt att ställa ut under lättsamma, sociala former och att träna sin kanske oerfarna hund att vara i utställningsmiljön.

Klassindelning

 • valpklass 1 (4-6 mån)
 • valpklass 2 (6-9 mån)
 • juniorklass (9-18 mån)
 • unghundsklass (15-24 mån)
 • jaktklass (från 15 mån, lägst 3:e pris vid officiellt jaktprov för retriever)
 • öppen klass (från 15 mån)
 • championklass (SE UCh, SE U(U)Ch eller annan av SKK godkänd nationell utställningschampion)
 • veteranklass (från 8 år)
 • superveteran (från 10 år)
 • avelsklass: för hane med fyra avkommor ur minst 2 kombinationer alt. för tik med fyra avkommor
 • uppfödarklass: fyra avkommor från samma uppfödare.

Bedömningsordning

 1. samtliga valpklasser, hanar följt av tikar
 2. valp-BIS
 3. vuxna hanar i klassordning enligt ovan
 4. vuxna tikar i klassordning enligt ovan
 5. Avels- och uppfödargrupp
 6. BIS vuxna, BIS avels-/uppfödargrupp

Så här går det till på Flatshow

Bedömningen börjar med den lägsta klassen, valpklass 1.

Hundarna bedöms i nummerordning enligt katalogen, lägsta numret först. Du har fått en nummerlapp med ditt katalognummer som du ska bära synligt under bedömningen.

Först kommer alla hundarna i klassen in i utställningsringen och domaren tar en övergripande titt på samtliga, både i stående och i trav. Hund med lägst nummer stannar kvar i ringen för att få sin bedömning med skriftlig kritik. När du är själv med din hund i ringen får du springa med hunden i trav och ställa upp den framför domaren. Domaren kommer berätta för dig vad du ska göra. När du är klar lämnar du ringen och nästa hund på tur kommer in i ringen, enligt nummerordningen i katalogen.

När samtliga hundar i klassen är bedömda kallas hela klassen in igen och domaren gör konkurrensbedömningen. Fyra hundar placeras i nummerordning 1-4.

Domaren kan dela ut hederspris (Hp) till en eller flera hundar som anses uppfylla rasstandarden särskilt väl eller är särskilt lovande. De hundar som ej tilldelats Hp är färdigbedömda för dagen (om den inte ska vara med i avels- och/eller uppfödarklass, något som kan bestämmas på plats).

När valpklasserna är färdigbedömda tävlar alla valpar med Hp om placering i Bästa valp och BIR/BIS valp. När vuxenklasserna är färdigbedömda tävlar vuxna med Hp om placering i bästa han- resp. bästa tikklass.

Vinnarna möts och BIR och BIS (Bäst i rasen/Best In Show) utses.