Avelsrådet

Avelsrådets arbete kan du följa via våra publicerade protokoll här på webben samt i Charmören,
där vi har en egen information i varje nummer. Du är också välkommen att höra av dig till oss.

Avelsrådets arbete 

"Avelsrådet arbetar främst förebyggande och främjande:

Avelsrådets mål är att arbeta förebyggande och främjande dels i syfte att minimera risken att drabbas av ”nya” sjukdomar och dels i syfte att minimera de sjukdomar som redan uppstått i rasen.

Vi vill, med eftertryck, påtala att Flatcoated retrievern i grunden är en hund som i huvudsak är en mycket frisk och glad hund under hela sitt liv! Vi vill också ge en eloge till alla uppfödare av vår ras som kämpar på med sitt avelsarbete och utgör kärnan och grunden i vår ras.”

Ett axplock av det vi arbetar med:

  • Avelsrådet träffas regelbundet i möten samt har en ständigt pågående dialog via en FB-sida.
  • Arbetsgruppen Hälsa och forskning – Vi vill arbeta mot friskfaktorer och det gör vi bland annat genom våra projekt där målet är att hjälpa forskningen framåt gällande till exempel gentester. Vi kartlägger och försöker förebygga de problem som kommer till vår kännedom. Vi försöker även samarbeta med andra länder och andra klubbar inom SSRK så långt möjligt.
  • Arbetsgruppen uppfödare - Vi vill främja ett tätt samarbete med uppfödarna i klubben och det gör vi via möten i arbetsgruppen samt de uppfödarträffar som sker ute i sektionerna.
  • Vi har ett infoblad ”Avelsinfo-FRK” som skickas till uppfödare och avelsintresserade.
  • Vi har ett verktyg kallat ”Lathunden” från Rasdata samt SKK avelsdata och Agria Breed Profile där vi också kan se statistik runt hälsa och avel. Vi försöker även få med mer statistik från andra försäkringsbolag.
  • Vi arbetar utifrån en enkät som uppfödare samt enskilda hundägare kan fylla i och som vi sammanställer varje år.
  • Vår ambition är att arbeta med fakta som är så evidensbaserad som möjligt ur ett avels- och uppfödarperspektiv.

Kontakt

Anna Sjöberg

HD-index, skelett och leder, ögon, forskning och hälsa, statistik

Jag är 35år och bor på landet utanför Ljungby tillsammans med sambo, två flattar och två katter.

Jag är hundfysioteraput på mitt eget företag Ljungby Hundhälsa och djurvårdare på Ljungby smådjursklinik.

Min första flat Benz utbildade jag till nationell räddningshund och tävlade i lydnad. Han var en fantastisk tränings- och tävlingshund! Nu har jag Jäger 5år och Jack drygt 1år. Jäger tävlas bland annat i rallylydnad och tränas i rallylydnad, lydnad och apportering. Jack lever i dagsläget som en lycklig familjehund där framtida träning/tävling är osäker på grund av en tillväxtrubbning.

Det jag tillför i Avelsrådet är min specialistkompetens kring all typ av ortopedi och rehabilitering, samt mitt intresse för hälsa ur avelssynpunkt.

Malin Andersson
Forskning och hälsa, projekt (2012 och RD) 

Jag bor i Gåvetorp utanför Alvesta. Jag arbetar med logistik och inköp på ett hissföretag.

Jag har IL SANO´S kennel som jag startade 2002 tillsammans med två andra men sedan 2013 driver jag uppfödningen själv.

Jag har haft flat sedan 1997 och tränat och tävlat mina hundar i många discipliner såsom jakt, utställning, lydnad, bruks, agility och viltspår. Att få använda mina hundar vid praktisk jakt är höjdpunkten för mig och jag deltar därför mycket på praktiska jakter med mina hundar.

För mig är det viktigt att flatten bevaras som en dual purposehund och att mycket tid läggs på att låta rasen vara den duktiga och vackra arbetshund den är.

Det jag tillför avelsrådet är min erfarenhet av hund och uppfödning. Jag har även ett stort intresse av att sätta mig in i genetik, hälsa och friskfaktorer som gynnar vår ras och att se avelsarbetet ur ett uppfödarperspektiv.

Victoria Ekenberg 

Genetik och dataprogrammet Lathunden
ekenbeerg@live.se 

Jag är uppväxt i Umeå och numera även boende i norr igen.

Flatten har funnits i mitt liv sedan barnsben, så när det väl var dags för första egna hunden var valet av ras enkelt, en flat såklart. Första tiken fick jag ha med mig i 13år med många härliga erfarenheter.

Med hundarna här hemma idag så gillar jag att hålla på med t.ex. apportering, viltspår, rallylydnad och en del utställning. Mitt engagemang i FRK började i ungdomsgruppen, därefter i min lokala sektion och sedan även i avelsrådet.

Jag är utbildad Husdjurs Agronom samt har en master i Animal science med inriktning mot husdjursavel/genetik. Jag har jobbat som avelsrådgivare på mjölkkor men alltid haft ett stort intresse även för hundens genetik och avel.

Till avelsrådet kan jag bland annat tillföra ett vetenskapligt synsätt och översikt i avelsarbetet. Just nu ansvarar jag där för avelsbasberäkningar och framtagning av statistik för rasen i verktyget Lathunden. Hoppas vi ses!

Viktiga filer